Saltimbocca z kurczaka

0 (0 ocen)

  • 40 min

z ryżem

  • 40 min

Składniki:

  • pojedyncze piersi kurczaka: 4 szt.
    szynka Szwarcwaldzka: 6 plastrów
    ser gouda: 4 plastry
    świeża szałwia: 16 listków
    czosnek: 3 ząbki
    olej rzepakowy: 40 ml
    oliwa z oliwek: 3 łyżki
    ryż: 300 g
    wino stołowe/wytrawne: 100 ml
    woda do ryżu oraz do sosu: odrobina
    suszone pomidory pokrojone w drobną kostkę: 130 g
    cebula: 0,5 szt.
    czerwona papryka: 0,25 szt.
    śmietana 18%: 200 g
    kapary: 70 g
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Saltimbocca z kurczaka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kurczak.
    Każdą pierś kroimy pod skosem na 3 plastry (każdy o szerokości do 1,5 cm), doprawiamy tylko z jednej strony solą i pieprzem.
    Ząbek czosnku kroimy w cienkie plastry. Na każdym kawałku piersi układamy 1-2 plastry czosnku, po 1 listku szałwii, przykrywamy połową plastra szynki szwarcwaldzkiej, spinamy całość wykałaczką.
    Na rozgrzany na patelni olej, kładziemy kurczaka szynką do dołu. Doprawiamy dotąd niedoprawioną stronę mięsa solą i pieprzem. Smażymy. Przewracamy na drugą stronę.
    Obsmażone piersi kładziemy na blaszkę wyłożoną pergaminem. Odstawiamy wszystko na chwilę na bok.
    Z mięsa wyciągamy wykałaczki.
    Na kurczaka nakładamy plastry sera i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (termoobieg) na ok 5 minut.

    Ryż:
    Do garnka wlewamy 2 łyżki oliwy z oliwek, wrzucamy rozgnieciony 1 ząbek czosnku i 4 listki szałwii.
    Gdy czosnek się lekko zeszkli, dodajemy ryż. Całość mieszamy i prażymy.
    Doprawiamy małą ilością białego wina. Solimy, pieprzymy i podlewamy wodą, przykrywamy i zmniejszamy ogień na 15-20 minut, po czym mieszamy widelcem i dodajemy pokrojone, suszone pomidory. Mieszamy.

    Sos
    Cebulę i paprykę kroimy w kostkę, czosnek siekamy.
    Całość przesmażamy na patelni, dodajemy małą ilość białego wina.
    Gdy wino w całości odparuje, dodajemy kwaśną śmietanę 18% i mieszamy. Czekamy, aż sos się zagotuje.
    Dodajemy całe kapary i niewielką ilość wody.

Porady

Ryż wykładamy na talerz, dodajemy sos, na to wszystko wykładamy saltimboccę. Doprawiamy odrobiną mielonego pieprzu. Dekorujemy 2 listkami szałwii.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować