Salt & vinegar chips - chipsy o smaku soli i octu

  • wyświetlono: 971 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Chipsy o lekko kwaśnym i słonym smaku to moja propozycja, gdy przychodzi ochota na coś do pochrupania.

Kasja1986
  • 6 porcje
  • 30min
  • Łatwy

Składniki

ziemniaki
olej rzepakowy do smażenia
sól morska
pieprz czarny lub kolorowy
szklanka octu 10% na pół szklanki zimnej wody

Sposób przygotowania przepisu:

Salt & vinegar chips - chipsy o smaku soli i octu

  • przygotowanie1. Ziemniaki obieramy ze skórki, myjemy. Ziemniaki kroimy za pomocą karbowanego noża lub za pomocą specjalnej tarki. Aby powstał ażurowy wzór należy obracać ziemniaka po każdym cięciu o 90 stopni.

    Plastry przekładamy do miski z zimną wodą, kilka razy je płuczemy by pozbyć się skrobi. Następnie ziemniaki zalewamy wodą z octem i moczymy 10-15 minut, czym dłużej będziemy moczyć tym smak octu będzie intensywniejszy.
    Plasterki układamy na papierowym ręczniku i dokładnie odsączamy.

    Odsączone plasterki smażymy około minuty na rozgrzanym oleju rzepakowym. Po usmażeniu ponownie odsączamy na ręczniku papierowym, a następnie posypujemy solą i świeżo mielonym pieprzem.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

chipsyprzepis_miesiąca1000salt & vinegar chips

Komentarze

Podobne przepisy

Chipsy z jarmużu

Dodane przez: anamarisworld

Chipsy z jarmużu

Chipsy z jarmużu to świetna alternatywa...

chipsy ...

Dodane przez: elapolo

Chipsy pietruszkowe z piekarnika

Smaczna a przede wszystkim zdrowa...

Fioletowe chipsy

Dodane przez: kada

Fioletowe chipsy

Domowa wersja smacznej przekąski.

chipsy

Dodane przez: marta625

Chipsy z buraka dla niemowląt

Zdrowe chipsy, które mogą jeść...

Chipsy z jarmużu

Dodane przez: rzelkazag

Chipsy z jarmużu

Zdrowa przekąska z jarmużu.

Obierki ziemniaczane a'la  chipsy

Dodane przez: buciol78

Obierki ziemniaczane a'la chipsy

Wyrzucacie obierki z ziemniaków?...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE