Salt & vinegar chips - chipsy o smaku soli i octu

4.49 (174 ocen)

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Chipsy o lekko kwaśnym i słonym smaku to moja propozycja, gdy przychodzi ochota na coś do pochrupania.

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • ziemniaki
    olej rzepakowy do smażenia
    sól morska
    pieprz czarny lub kolorowy
    szklanka octu 10% na pół szklanki zimnej wody
Wystaw ocenę:

4.49 (174 ocen)

Zobacz również:

Przekąski Chipsy

Salt & vinegar chips - chipsy o smaku soli i octu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • przygotowanie 1. Ziemniaki obieramy ze skórki, myjemy. Ziemniaki kroimy za pomocą karbowanego noża lub za pomocą specjalnej tarki. Aby powstał ażurowy wzór należy obracać ziemniaka po każdym cięciu o 90 stopni.

    Plastry przekładamy do miski z zimną wodą, kilka razy je płuczemy by pozbyć się skrobi. Następnie ziemniaki zalewamy wodą z octem i moczymy 10-15 minut, czym dłużej będziemy moczyć tym smak octu będzie intensywniejszy.
    Plasterki układamy na papierowym ręczniku i dokładnie odsączamy.

    Odsączone plasterki smażymy około minuty na rozgrzanym oleju rzepakowym. Po usmażeniu ponownie odsączamy na ręczniku papierowym, a następnie posypujemy solą i świeżo mielonym pieprzem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować