Salceson wieprzowy ozorkowy z dodatkiem mięsa z łopatki

  • wyświetlono: 2132 |
  • dodany do książki kucharskiej: 2 |
  • polecenia: 0

Smaczny, domowej produkcji salceson z ozorków wieprzowych i dodatkiem chudego mięsa z łopatki wieprzowej.

Czarek
  • 1 porcje
  • 1680min
  • Średni

Składniki

1,8 kg nóżki wieprzowe
ozór wieprzowy - 1 kg
łopatka wieprzowa - 0,9
liść laurowy
ziele angielskie
majeranek
sól himalajska
pieprz
czosnek granulowany
kminek
sól peklowa

Sposób przygotowania przepisu:

Salceson wieprzowy ozorkowy z dodatkiem mięsa z łopatki

  • image-0rv8rxp1. solanka:

    Sól peklowa 90 g na 1 litr wody przegotowanej, schłodzonej.
    Ilość solanki powinna wynosić 40% w stosunku do wagi mięsa.
  • Salceson wieprzowy ozorkowy z dodatkiem mięsa z łopatki2. Wymyte, dobrze mięsa, opłukany ozór, przekrojone wzdłuż na połówki nóżki oraz mięso z łopatki, będziemy peklować 24 godziny na mokro w solance.
  • Salceson wieprzowy ozorkowy z dodatkiem mięsa z łopatki3. Po czasie peklowania moczymy mięsa w kilku wodach przez 2-3 godziny.
  • Salceson wieprzowy ozorkowy z dodatkiem mięsa z łopatki4. Opłukane mięsa gotujemy do miękkości, ozory gotujemy oddzielnie, po zagotowaniu wylewamy wodę i gotujemy drugi raz w drugiej, zmienionej wodzie.
  • Salceson wieprzowy ozorkowy z dodatkiem mięsa z łopatki5. Nóżki obieramy i skórki z żelkami, rozdrabniamy w dłoniach, dodajemy wszystkie przyprawy, dobrze mieszamy rozgniatając dłońmi. Mięso z ozorków i łopatki kroimy na większe kawałki i łączymy z rozdrobnioną masą z nóżek, wlewamy 2 szklanki wywaru z gotowania mięs, dobrze wszystko wyrabiamy.
  • Salceson wieprzowy ozorkowy z dodatkiem mięsa z łopatki6. Tak wyrobionym farszem napełniamy wcześniej przygotowaną osłonkę poliamidową 120 mm, ścisło i szczelnie zawiązujemy.
  • Salceson wieprzowy ozorkowy z dodatkiem mięsa z łopatki7. Parzymy w temperaturze 80 stopni Celsjusza przez 1 godzinę.
  • Salceson wieprzowy ozorkowy z dodatkiem mięsa z łopatki8. Studzimy w zimnej wodzie, przyciskamy praską zrobioną z dwóch deseczek i wkładamy do lodówki na kilka godzin.
  • Salceson wieprzowy ozorkowy z dodatkiem mięsa z łopatki9. Gotowy salceson.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

zdrowie_na_talerzudomowe_wędlinysalceson_ozorkowyozory_wieprzowe

Komentarze

Podobne przepisy

Gulasz z łopatki wieprzowej z grzybami

Dodane przez: MagdalenAa

Gulasz z łopatki wieprzowej z grzybami

Uwielbiam eksperymenotwać z gulaszami...

Kolorowa rolada z łopatki wieprzowe

Dodane przez: nika0402

Kolorowa rolada z łopatki wieprzowej

Idealny obiad na niedzielę

Gulasz wieprzowy (z łopatki) z kurkami

Dodane przez: monika016

Gulasz wieprzowy (z łopatki) z kurkami

Kurki obrodziły w tym roku wyjątkowo...

pieczeń

Dodane przez: Mariuszj

Pieczeń z łopatki wieprzowej

Łopatka wieprzowa pieczona w żeliwnej...

Zawijańce z łopatki wieprzowej

Dodane przez: DanusiaC

ZAWIJAŃCE Z ŁOPATKI WIEPRZOWEJ ZE ŚLIWKĄ,...

Samodzielnie danie obiadowe syte...

gotowa potrawa

Dodane przez: blondi201

gulasz z mięsa wieprzowego

Doskonałe połączenie mięsa i warzyw...