Salceson po białorusku

  • wyświetlono: 12032 |
  • dodany do książki kucharskiej: 41 |
  • polecenia: 2

Sprawdza się na weselnych przyjęciach. Doceniło go też jury konkursów kulinarnych.

RedakcjaPP
  • Oryginalny autor: Barbara Hałasa, Kunki

Składniki

● ok. 1,5-kg kurczak
● 2 jajka
● główka czosnku
● 2 łyżki majeranku
● sól, pieprz
● maggi

Sposób przygotowania przepisu:

Salceson po białorusku

  • 1. Z kurczaka zdejmujemy skórę, uważając, aby jej nie uszkodzić. Odkładamy. Mięso oddzielamy od kości i kroimy w 1-cm kostkę, fileta trochę grubiej.
  • salceson białoruski2. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę. Z jajkami dodajemy do mięsa. Doprawiamy majerankiem, solą, pieprzem i maggi. Mieszamy. Odstawiamy na 2 godziny. Następnie faszerujemy skórę. Zszywamy bawełnianą nicią.
  • salceson białoruski3. Wkładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 1,5 godziny w temp. 180 °C. Odlewamy tłuszcz, który się wytworzył podczas pieczenia. Odstawiamy do wystygnięcia. Nici usuwamy. Salceson kroimy w plastry.

Porady

RADY Barbary Hałasy
Salceson możemy również upiec w rękawie foliowym.
PP_03-2012

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

Kurczakz_roznych_stron_swiatamajeranekgalantynakuchnia białoruska

Komentarze

Podobne przepisy

Ryba po japońsku

Dodane przez: AnetaJ

Ryba po japońsku

Pierwszy raz ryby po japońsku spróbowałam...

kapusta po zbójnicku

Dodane przez: klementynka

kapusta po zbójnicku

Taka kapusta zwana popularnie "zasmażaną"...

śledzie po łowicku

Dodane przez: karolinajedynak24

ŚLEDZIE PO ŁOWICKU

Śledzie można zrobić na wiele sposobów...

śledzie po kaszubsku

Dodane przez: agarybak76

Śledzie po kaszubsku

Śledzie po kaszubsku najlepiej...

Ryba po grecku Magdy Gessler

Dodane przez: Marta – redaktor

Ryba po grecku Magdy Gessler

Ryba po grecku to jedno z dań,...

Dodane przez: fafia

Ryba po grecku w szklankach

Ryba po grecku podana w szklankach...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE