Salceson

4.5 (151 ocen)

  • 30 min

to pyszne ciasto wygląda niemalże jak czarny salceson, kiedy stawiam je na stół razem z innymi słodkościami na twarzach gości zawsze maluje się zdziwienie.

  • 30 min

Składniki:

  • 1 margaryna
    1/2 szkl. cukru
    3 paczki herbatników
    3 łyżki kakao
    4 łyżki żelatyny
    1,5 szkl. mleka
    konfitura wiśniowa
    bakalie: orzechy i migdały, rodzynki (po ok. pół szkl.)
    butelka plastykowa 1,5 l.
Wystaw ocenę:

4.5 (151 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Salceson - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. margarynę, cukier, kakao i 3 łyżki wody zagotować w garnku i wystudzić. do masy wlać zagotowaną 1 szkl. mleka i wymieszać. Żelatynę rozpuścić w pozostałym 1/2 szkl. mleka i dodać do masy, wymieszać. Herbatniki pokruszyć, orzechy pokroić, konfiturę odsączyć i wszystkie bakalie dodać do masy. Butelkę umyć i osuszyć następnie odciąć górną część tak aby przez powstały otwór można było włożyć do środka łyżkę. Gdy masa zacznie tężejącą masę przełożyć do butelki, wierzch przykryć folią i odstawić na 2-3 godz do lodówki.

Porady

do masy razem z bakaliami i wiśniami można dodać również galaretkę pokrojoną w kostkę

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować