Sałatkowy torcik wielkanocny z jajkiem i szczypiorkiem

4.5 (151 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 30 min
  • Dla 10 osób

Łatwa i szybka w przygotowaniu pachnąca szczypiorkiem jajeczna sałatka ze świeżymi warzywami, szynką i żółtym serem to obowiązkowa pozycja naszego Wielkanocnego stołu.

  • 30 min
  • Dla 10 osób

Składniki:

  • 7 jajek
    250g zielonego groszku
    1 czerwona papryka
    300g szynki konserwowej
    150g żółtego sera
    1 słoik konserwowego selera
    1 puszka konserwowej kukurydzy
    5 pęczków szczypiorku
    1 łyżeczka musztardy miodowej
    4-5 łyżek majonezu
    sól
    pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (151 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Sałatkowy torcik wielkanocny z jajkiem i szczypiorkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka ugotować na twardo, ostudzić, obrać i pokroić w kostkę. Zielony groszek ugotować do miękkości w lekko osolonej wodzie.
  • image-12o1yt0 2. Paprykę umyć, pozbawić gniazda nasiennego i pokroić w kostkę. Szynkę konserwową pokroić w kostkę, a żółty ser zetrzeć na tarce
    o grubych oczkach.
  • image-06aydm0 3. Seler i kukurydzę konserwową odsączyć z zalewy. Dwa pęczki szczypiorku drobno posiekać, resztę pozostawić na dekorację.
  • image-1as5i3d 4. Wszystkie składniki sałatki przełożyć do dużej miski, dodać majonez, musztardę, doprawić solą, pieprzem i całość dokładnie wymieszać.
  • image-17e06ex 5. Sałatkę przełożyć na tortownicy o średnicy 23cm, dokładnie ugnieść, a następnie odwrócić na talerz i usunąć tortownicę.
  • image-0d6eqni 6. Na wierzchu udekorować kukurydzą, groszkiem, papryką i obłożyć dookoła szczypiorkiem. Wstawić do lodówki na minimum 2 godziny.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sałata

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Wielkanoc

Podobne przepisy

To może cię zainteresować