Pyszna, lekka, orzeźwiająca, pełna smaku, sałatka deserowa z rukoli z owocami podana w skórkach ..pomarańczy..Smaczna jako dodatek do obiadu , deser, jak i samodzielne, lekkie danie.
25 min
Składniki:
2 pomarańcze
3 garście rukoli
3 łyżki rodzynek,
kilka sztuk winogron bezpestkowych jasnych,
migdały siekane
kilka sztuk orzechów włoskich
3 łyzki syropu klonowego
szczypta soli,
swiezo zmielony piperz
Deser sałatkowy z rukolą i pomarańczą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Rodzynki namoczyc w syropie klonowym.
Pomarańcze opłukać , osuszyc, przekroic na pół ,nożem nad miska delikatnie wydrążyc środki.Miąższ pomaranczy pokroic w kostkę.
Rukole opłukac , oszuszyc i delikatnie porwać w palcach na mniejsze kawałki.
Winogrona opłukac i pokroic na ósemki.
Orzechy obrac z łupin i posiekac na mniejsze kawałki.
Składniki ( rukola, kawałki pomarańczy, winogrona, orzechy włozyc do miski , wymieszac , dodac takze syrop klonowy w którym moczyły sie rodzynki.Dodac takze sok z pomarańczy który wydobywał sie podczas wydrązania środków.Przyprawic , wymieszac.
Łyżką nakładac do osuszonych , oczyszczonych skórek pomarańczy , wierzch posypac posiekanymi migdałami.Smacznego:)
Komentarze