Sałatkowe Ciasto czyli Sałatka z tuńczykiem na krakersach

4.5 (183 ocen)

  • 20 min

Sałatka zachwyciła swoim wyglądem, prostotą wykonania, a na samym końcu smakiem. Słone krakersy przełożone różnymi warstwami, stanowiły świetną przystawkę.

  • 20 min

Składniki:

  • 27 krakersów
    1 puszka tuńczyka w sosie własnym
    3 jajka
    50 g żółtego sera
    5 łyżek majonezu
    szczypta słodkiej papryki
    pieprz
    szczypiorek
Wystaw ocenę:

4.5 (183 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Sałatkowe ciasto czyli sałatka z tuńczykiem na krakersach - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ser ścieramy na drobnych oczkach i łączymy z 3 łyżkami majonezu.
    Jajka obieramy ze skorupek, białka ścieramy również na tarce o drobnych oczkach i dodajemy 2 łyżki majonezu. Żółtka ścieramy na tarce o drobnych oczkach lub rozgniatamy widelcem i odstawiamy na bok.
    Tuńczyka odcedzamy, rozgniatamy widelcem, dodajemy odrobinę majonezu, pieprz i szczyptę słodkiej papryki.
  • 2. Na deseczce lub dużym, płaskim talerzu układamy 6 krakersów. Na krakersy wykładamy równo masę serową. Następnie układamy kolejną warstwę krakersów. Na krakersy wykładamy masę rybną i równamy. Następnie układamy ostatnią warstwę krakersów, a na nią starte białka. W końcu na wierzch wykładamy żółtka. Sałatkowe ciasto odstawiamy do lodówki do schłodzenia na min 2-3 h. Przed podaniem sałatkę posypujemy posiekanym szczypiorkiem.

Porady

Jeśli nie przepadacie za tuńczykiem, możecie go zastąpić inna rybą, np. makrelą czy szprotkami.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować