Smaczna i pożywna sałatka na bazie ziemniaków, z dodatkiem tuńczyka, ogórków kiszonych, zielonej soczewicy i kiełków słonecznika. Idealna do zabrania do pracy.
50 min
Dla 6 osób
Składniki:
700 gram ziemniaków
300 gram ogórków kiszonych
1 mała cebula
1 puszka tuńczyka w sosie własnym
1 puszka zielonej soczewicy
50 gram kiełków słonecznika
3 łyżki majonezu
1 łyżeczka musztardy
sól i pieprz
Sałatka ziemniaczana z tuńczykiem, zieloną soczewicą i kiełkami słonecznika - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki dokładnie myjemy i gotujemy w mundurkach w osolonej wodzie. Odcedzamy, zostawiamy do przestygnięcia, a następnie obieramy i kroimy w kostkę.
Ogórki kroimy w kostkę, cebulę drobno siekamy. Dodajemy do ziemniaków.
Dodajemy również odsączonego tuńczyka, soczewicę oraz kiełki. Mieszamy.
Dodajemy majonez i musztardę. Przyprawiamy sałatkę do smaku pieprzem i solą.
Komentarze