Sałatka ziemniaczana z dodatkiem gotowanych jaj, korniszonów i czerwonej cebuli. Prażone ziarna gorczycy oraz musztarda dijon nadają potrawie charakteru, przez co sałatka staje się niebanalna w swej prostocie.
20 min
Dla 6 osób
Łatwy
Składniki:
1,3 kg obranych, gotowanych ziemniaków
5 jajek ugotowanych na twardo
200 g ogórków konserwowych (korniszonów)
200 g obranej czerwonej cebuli
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
3 łyżki oliwy lub oleju
4 łyżeczki musztardy dijon
2 łyżeczki całych ziaren białej gorczycy
sól do smaku
pieprz czarny mielony do smaku
Sałatka ziemniaczana z prażonymi ziarnami gorczycy i musztardą dijon - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki pokroić w małą kostkę i przełożyć do miski. Dodać podobnie pokrojone jajka (uprzednio obrane ze skorupek) i korniszony. Dołożyć posiekaną cebulę i musztardę, wsypać natkę pietruszki i uprażone w suchym rondelku całe ziarna gorczycy, wlać oliwę/olej. Składniki dokładnie wymieszać, a następnie całość doprawić do smaku solą i pieprzem.
Komentarze