Sałatka ziemniaczana z oliwkami i fasolką szparagową

0 (0 ocen)

  • 30 min

Kolejna propozycja na wykorzystanie fasolki szparagowej.

  • 30 min

Składniki:

  • 1 kg ziemniaków
    po 150 g zielonych i czarnych oliwek
    po 250 g zielonej i żółtej fasolki szparagowej
    2 czerwone cebule (150g )
    3 łyżki kaparów
    Sos :4 fileciki anchois
    1 szalotka ( 50 g )
    150 ml oliwy z oliwek
    60 ml białego octu winnego
    2 łyżeczki posiekanej natki
    2 łyżeczki posiekanej bazylii
    2 łyżeczki posiekanego majeranku
    sól
    pieprz

Sałatka ziemniaczana z oliwkami i fasolką szparagową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowałem sos : posiekałem szalotkę i anchois, dodałem zioła, oliwę, ocet, przyprawiłem solą i pieprzem, wymieszałem.
    Fasolkę ugotowałem w osolonej wodzie 5 minut, odcedziłem i przelałem na sitku zimną wodą. Ziemniaki wyszorowałem ( nie obierałem ) i pokroiłem na dużą kostkę. Ugotowałem w osolonej wodzie ( 15 minut ). Odcedziłem , włożyłem do miski. Podgrzałem sos i połową polałem ziemniaki, wymieszałem. Ciepłe ziemniaki rozłożyłem. Pozostałym sosem polałem fasolkę, którą rozłożyłem na ziemniakach. Sałatkę posypałem posiekaną cebulą, oliwkami i kaparami.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy