Sałatka ziemniaczana z mortadelą

4.5 (2 ocen)

  • 30 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Wariacja na temat sałatki bawarskiej - ziemniaki, mortadela, kiszone ogórki, marynowana papryka i sos musztardowy. Bardzo prosta i tania sałatka, do przygotowania z produktów dostępnych przez cały rok.

  • 30 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ziemniaki - 500g
    Mortadela - 200g (u mnie paprykowa)
    Kiszony ogórek - 4szt
    Papryka konserwowa - 4 plastry

    Sos:
    Musztarda francuska - 2 łyżki
    Olej - 2 łyżki
    Miód - 1 łyżeczka
    Pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

4.5 (2 ocen)

Zobacz również:

Sałatka ziemniaczana

Sałatka ziemniaczana z mortadelą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki gotujemy w mundurkach. Po ostudzeniu obieramy i kroimy w plasterki.
    Mortadelę kroimy w słupki, ogórki kiszone w plasterki, a paprykę w kostkę.
    Składniki na sos dokładnie mieszamy. Aby miód był płynny, można go odrobinę podgrzać w kąpieli wodnej.
    Warzywa i mortadelę mieszamy z sosem.
    Sałatkę podajemy schłodzoną.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować