Sałatka ziemniaczana z bundzem

0 (0 ocen)

Delikatny smak sera i ziemniaków doskonale komponuje się z charakternym sosem

Składniki:

  • 2 średnie młode ziemniaki
    1/2 czerwonej cebuli
    1 duża rzodkiewka
    kilkucentymetrowy kawałek ogórka sałatkowego
    kawałek bundza – kostka o wymiarach około 5x5x3 cm
    natka pietruszka
    SOS:
    3 łyżki oliwy z oliwek
    1 łyżka białego octu winnego
    płaska łyżeczka musztardy francuskiej
    sól
    pieprz
    cukier

Sałatka ziemniaczana z bundzem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki dokładnie wyszorowałam, ugotowałam do miękkości w osolonej wodzie, ostudziłam, obrałam i pokroiłam w grubsze plasterki.
    Cebulę obrałam, pokroiłam w piórka.
    Ogórka i rzodkiewkę umyłam, osuszyłam, pokroiłam w pół plasterki.
    Ser, pokroiłam w słupki.
    Natkę pietruszki opłukałam, osuszyłam i posiekałam.
    Wszystkie składniki sałatki umieściłam w miseczce i delikatnie wymieszałam.
    Składniki sosu bardzo starannie roztrzepałam widelcem do uzyskania emulsji.
    Sosem polałam sałatkę wyłożoną na talerzyk.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy