Sałatka ziemniaczana w kruchej babeczce

0 (0 ocen)

  • 50 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Małe, niezobowiązujące tarteletki to świetna propozycja na imprezową przekąską. Jeśli wykorzystamy do przygotowania gotowe spody z kruchego ciasta przygotowanie dania nie zajmie więcej niż kilkanaście minut. Wypełnione pyszną sałatką niemiecką z ziemniakami, cebula i kiszonym ogórkiem mogą być prawdziwym hitem przyjęć i imprez.

  • 50 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • (na 12sztuk)
    ciasto:
    100g masła
    100g mąki pszennej
    100g mąki pełnoziarnistej
    2 łyżki zimnej wody
    sól

    nadzienie:
    10 średnich ziemniaków sałatkowych
    2-3 czerwone cebule
    5 kiszonych ogórków
    majonez
    sól, czarny pieprz
    koperek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Sałatka ziemniaczana w kruchej babeczce - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Mąki i sól wsypujemy do miski. Dodajemy masło pokrojone w kostkę. Ugniatamy do uzyskania konsystencji kruszonki. Dodajemy wodę i ugniatamy aż powstanie jednolita kula. Zawijamy w folię spożywczą i wkładamy na około 30 minut do lodówki. Ciasto rozwałkowujemy i kroimy na mniejsze kawałki. Ciastem wykładamy natłuszczone foremki do tarteletek i odcinamy nadmiar z boków i gęsto nakłuwamy widelcem. Tak przygotowane ciasto podpiekamy w 180 stopniach C przez 15 minut.
    Ziemniaki gotujemy w łupinach(mundurkach) i studzimy. Obieramy i kroimy w kostkę. Cebulę i kiszone ogórki siekamy w drobną kostkę. Dodajemy majonez w takiej ilości aby spoił całość oraz drobno posiekany koperek. Doprawiamy do smaku solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem.

Porady

Jeśli nie mamy dużo czasu na przygotowanie tartaletek użyjmy gotowych babeczek z ciasta kruchego.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Warzywa

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować