Sałatka ziemniaczana „5 smaków” z warzywami i prażonym sezamem

0 (0 ocen)

  • 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Sałatka aromatyzowana przyprawą chińską „5 smaków” z dodatkiem białej fasoli, pekinki, ogórka, białej rzodkiewki oraz czerwonej papryki i cebuli. Idealnym dopełnieniem potrawy są prażone ziarna sezamu.

  • 20 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 450 g obranych, gotowanych ziemniaków
    1 puszka białej fasoli konserwowej (240 g bez zalewy)
    180 g kapusty pekińskiej
    140 g ogórka szklarniowego
    140 g białej rzodkiewki
    115 g miąższu czerwonej papryki
    80 g obranej czerwonej cebuli
    2 łyżki posiekanej natki pietruszki
    3 łyżeczki prażonych ziaren białego sezamu
    1 łyżka majonezu
    1 łyżka musztardy
    ½ - 1 łyżeczka przyprawy chińskiej „5 smaków”
    1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej
    1/3 łyżeczki kardamonu mielonego
    sól do smaku
    cukier do smaku
    pieprz biały mielony do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Sałatka ziemniaczana „5 smaków” z warzywami i prażonym sezamem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Sałatka ziemniaczana „5 smaków” z warzywami i prażonym sezamem 1. Kapustę poszatkować, cebulę posiekać – warzywa przełożyć do miski. Wsypać przyprawę chińską, słodką paprykę, kardamon oraz po szczypcie soli i cukru. Składniki wymieszać i pozostawić na 30 min.
  • Sałatka ziemniaczana „5 smaków” z warzywami i prażonym sezamem 2. Następnie dołożyć pokrojone na małe cząstki ziemniaki, osączoną fasolę, rozdrobnionego w ćwierćplastry ogórka, pokrojone w kostkę rzodkiewkę i paprykę. Wsypać natkę pietruszki i sezam, dodać musztardę. Całość dokładnie wymieszać, po czym połączyć z majonezem. Na końcu sałatkę doprawić do smaku solą, cukrem i białym pieprzem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Bez gotowania Obiad Lunch Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować