Jest przepyszna. Schłodzona w lodówce, idealnie nadaje się na obiad w upalne dni. W zimie natomiast stanowi fantastyczny comfort food.
60 min
Składniki:
ok. 1 kg ziemniaków
puszka kukurydzy
3 jajka ugotowane na twardo
ok. 100 g żółtego sera startego na grubych oczkach
2 łyżki masła
suszony rozmaryn, czosnek granulowany
Sałatka ziemniaczana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W dużym naczyniu przygotowujemy sos, mieszając ze sobą wszystkie składniki. Odstawiamy do "przegryzienia".
2.Ziemniaki (młode myjemy dokładnie i pozostawiamy skórkę, stare obieramy) kroimy w dużą kostkę. Wrzucamy do gotującej, osolonej wody. Gotujemy do momentu aż ziemniaki będą na wpół miękkie. Odcedzamy.
3.W rondelku rozpuszczamy masło. Odcedzone ziemniaki rozsypujemy równo na blasze. Polewamy masłem i posypujemy rozmarynem oraz czosnkiem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy do zrumienienia.
4.Odcedzamy kukurydzę z zalewy, siekamy jajka i wraz z ostudzonymi ziemniakami dodajemy do sosu. Mieszamy.
Porady
By zmniejszyć kaloryczność dania, zamiast śmietany można użyć gęstego jogurtu, np. greckiego.
Komentarze