Sałatka ziemniaczana

0 (0 ocen)

  • 60 min

Jest przepyszna. Schłodzona w lodówce, idealnie nadaje się na obiad w upalne dni. W zimie natomiast stanowi fantastyczny comfort food.

  • 60 min

Składniki:

  • ok. 1 kg ziemniaków
    puszka kukurydzy
    3 jajka ugotowane na twardo
    ok. 100 g żółtego sera startego na grubych oczkach
    2 łyżki masła
    suszony rozmaryn, czosnek granulowany

    Na sos:
    3 łyżki majonezu
    4 łyżki kwaśnej śmietany
    zioła: koperek, natka pietruszki, szczypiorek
    2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
    2 łyżeczki suszonego rozmarynu
    łyżeczka suszonego tymianku
    łyżeczka słodkiej papryki w proszku
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Sałatka ziemniaczana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W dużym naczyniu przygotowujemy sos, mieszając ze sobą wszystkie składniki. Odstawiamy do "przegryzienia".
  • 2. Ziemniaki (młode myjemy dokładnie i pozostawiamy skórkę, stare obieramy) kroimy w dużą kostkę. Wrzucamy do gotującej, osolonej wody. Gotujemy do momentu aż ziemniaki będą na wpół miękkie. Odcedzamy.
  • 3. W rondelku rozpuszczamy masło. Odcedzone ziemniaki rozsypujemy równo na blasze. Polewamy masłem i posypujemy rozmarynem oraz czosnkiem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Pieczemy do zrumienienia.
  • 4. Odcedzamy kukurydzę z zalewy, siekamy jajka i wraz z ostudzonymi ziemniakami dodajemy do sosu. Mieszamy.

Porady

By zmniejszyć kaloryczność dania, zamiast śmietany można użyć gęstego jogurtu, np. greckiego.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegetariańska Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować