Sałatka ziemniaczana.

0 (0 ocen)

  • 15 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Ostatnio ziemniaki wracają do łask, dietetycy twierdzą, że najwięcej wartości mają te ugotowane dzień wcześniej. Wygląda na to, że sałatka ziemniaczana idealnie wpisuje się w obecne trendy.

  • 15 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 6 średnich ziemniaków
    1 cebula
    2 korniszony
    1/2 jabłka
    4 łyżki oliwy z oliwek
    1 łyżka musztardy
    2 łyżki majonezu
    1 łyżka octu jabłkowego
    5 łyżek zalewy od korniszonów
    sól, pieprz, cukier – do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Sałatka ziemniaczana. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, najlepiej w mundurkach. Odstawić do wystudzenia, ale dopilnować, żeby po wystudzeniu nie były zbyt zimne, najlepiej w temperaturze ok 30 do 40°C (wtedy ziemniaki fajnie nasiąkają sosem, mówi się, że lekko ciepłe lepiej „piją sos”).
    Kiedy ziemniaki stygną przygotować sos: korniszony, jabłko i cebulę pokroić w drobną kostkę, dodać pozostałe składniki, doprawić do smaku solą, cukrem i pieprzem.
    Jeśli ziemniaki były ugotowane w mundurkach, to po wystudzeniu obrać je ze skórek. Przestudzone ziemniaki pokroić na półplasterki o grubości ok. 5 mm. Następnie zlać je przygotowanym wcześniej sosem, delikatnie wymieszać i odstawić, najlepiej na całą noc, do lodówki.

Porady

W Niemczech z sałatką ziemniaczaną, jest tak jak w Polsce z bigosem: ile gospodyń, tyle przepisów. Ten przepis pochodzi od mojej znajomej z Hesji. Sałatkę ziemniaczaną, można jeść na różne sposoby: jako wegetariańskie danie indywidualne, jako dodatek do dań z grilla, świetnie komponuje się z wszelkiego rodzaju rybami czy owocami morza, i co jeszcze sobie ktoś wymyśli.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ziemniaki Konserwowe ogórki Cebula Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować