sałatka z brokułem, groszkiem i pieczarkami

0 (0 ocen)

  • 20 min

pyszna sałatka warzywna której smakiem zachwyca się cała rodzinka

  • 20 min

Składniki:

  • 1 brokuł (500g) świeży lub różyczki mrożonego
    5 łyżek groszku zielonego świeżego (ew. mrożony)
    garść oliwek
    2 duże pietruszki
    1/4 dużego selera (bulwa) lub pół małego
    3 duże pieczarki
    pół świeżego ogórka
    pół opakowania rukoli
    3 łyżki koperku
    sos:
    mały kubeczek jogurtu naturalnego
    3 ząbki czosnku
    tymianek
    sól i pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Sałatka z brokułem, groszkiem i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. całą pietruszkę i selera gotujemy aż lekko zmiękną. Następnie gotujemy brokuł, groszek na al'dente. Na sam koniec do garnka wkładamy całe ale obrane pieczarki aby lekko zmiękły
    Pietruszkę kroimy w półtalarki (ew w 1/4 jeżeli jest duża) a seler w grubą kostkę. Pieczarki także w grubą kostkę. Pokrojone warzywa i groszek przekładamy do dużej miski
  • 2. do warzyw dodajemy ogórka pokrojonego w półtalarki i poprzekrawane na pół oliwki. Dorzucamy rukolę i koperek. Wszystko mieszamy
  • 3. z jogurtu robimy sos dodając do niego przyprawy, tymianek i czosnek przeciśnięty przez praskę. Wszystko mieszamy i łączymy z sałatką

Porady

Najlepiej smakuje gdy kilka godzin poleży w lodówce

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować