Sałatka ze szprotkami i jajkami przepiórczymi

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 1 osoby

bardzo łatwa w przygotowaniu

  • 30 min
  • Dla 1 osoby

Składniki:

  • 1 sałata rzymska
    1 puszka szprotek w oleju
    5 jajek przepiórczych
    1 czerwona cebula
    1 puszka zielonej fasolki szparagowej
    3 łyżki czarnych oliwek
    3 łyżki posiekanego szczypiorku
    3 łyżki posiekanej natki pietruszki
    sok z 1/2 cytryny
    3 łyżki oliwy z oliwek
    2 łyżki oleju ze szprotek

Sałatka ze szprotkami i jajkami przepiórczymi - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka ugotować na twardo.
    Ostudzić, obrać i przekroić na pół.
    Sałatę rzymską porwać na kawałki i ułożyć na talerzu.
    Cebulę obrać i pokroić w pół plasterki.
    Posypać sałatę.
    Fasolkę odsączyć z zalewy.
    Wyłożyć na cebulę.
    Szprotki odsączyć i ułożyć na sałatce.
    Na wierzchu poukładać połówki jajek.
    Posypać szczypiorkiem i natką pietruszki oraz oliwkami.
    Oliwę z oliwek wymieszać z olejem ze szprotek i sokiem z cytryny.
    Polać sałatkę.
    Podawać bezpośrednio po przygotowaniu.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy