Sałatka ze szpinaku z fetą i chipsami z boczku

4.43 (189 ocen)

  • Łatwy

Pyszna przekąska ze szpinakiem i boczkiem.

  • Łatwy

Składniki:


  • - liście świeżego szpinaku: 300 gramów
    - ser feta: 50 gramów
    - Plasterki boczku: 12 plastrów
    - pestki dyni: 0.5 szklanki
    - oliwa extra vergine: 3 łyżki
    - ocet baslamiczny: 1 łyżka
    - czosnek: 3 ząbki
Wystaw ocenę:

4.43 (189 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Sałatka ze szpinaku z fetą i chipsami z boczku - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szpinak umyć i osuszyć dobrze. Plasterki boczku usmażyć na patelni na małym ogniu (bez tłuszczu), tak aby się nie przepaliły ale delikatnie usmażyły na chipsy. Pestki dyni również podsmażyć na patelni, na małym ogniu także bez tłuszczu.
  • 2. Ser feta pokroić w kostkę lub pokruszyć.

    Do małego słoiczka wlać oliwę, ocet balsamino, wyciśnięty ząbek czosnku, zamknąć i potrząsać słoikiem aż wszystkie składniki się połączą.
  • Sałatka z boczkiem i szpinakiem 3. Do miski włożyć szpinak, na to ser feta, chipsy boczkowe, uprażone pestki dyni. Doprawić lekko solą i pieprzem. Przed samym podaniem polać sosem i delikatnie wymieszać.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Dynia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować