Lekka sałatka ze szpinaku z batatami, fetą, granatem i chrupiącymi płatkami migdałów. Sos przygotowany na bazie oleju sezamowego nadaje jej nieco orientalnego charakteru.
60 min
Dla 2 osób
Łatwy
Składniki:
Sałatka:
1) ok. 100 g szpinaku
2) 2 bataty
3) suszony tymianek
4) 150 g fety
5) 1/2 granatu
6) 4-5 łyżek płatków migdałów
7) suszony tymianek
Sos:
1) 50 ml oleju sezamowego
2) 3 łyżki soku z cytryny
3) 4 gałązki mięty
4) sól, pieprz czarny świeżo mielony
Sałatka ze szpinaku z batatami, fetą i granatem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Bataty obieramy, kroimy w grubą kostkę, oprószamy solą i suszonym tymiankiem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i pieczemy około 20 minut.
2.Fetę kroimy w kostkę.
3.Płatki migdałów prażymy na suchej patelni.
4.Przygotowujemy sos: do wysokiego naczynia wlewamy olej sezamowy, dodajemy listki świeżej mięty, sok z cytryny i miksujemy blenderem aż listki mięty będą ładnie rozdrobnione i wszystkie składniki się połączą. Doprawiamy solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem.
5.Na talerzu układamy szpinak, upieczone bataty i fetę i posypujemy prażonymi płatkami migdałów i ziarnami granatu. Na koniec polewamy przygotowanym sosem.
Komentarze