Sałatka ze szpinaku z batatami, fetą i granatem

3.33 (6 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 60 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Lekka sałatka ze szpinaku z batatami, fetą, granatem i chrupiącymi płatkami migdałów. Sos przygotowany na bazie oleju sezamowego nadaje jej nieco orientalnego charakteru.

  • 60 min
  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Sałatka:
    1) ok. 100 g szpinaku
    2) 2 bataty
    3) suszony tymianek
    4) 150 g fety
    5) 1/2 granatu
    6) 4-5 łyżek płatków migdałów
    7) suszony tymianek
    Sos:
    1) 50 ml oleju sezamowego
    2) 3 łyżki soku z cytryny
    3) 4 gałązki mięty
    4) sól, pieprz czarny świeżo mielony
Wystaw ocenę:

3.33 (6 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Sałatka ze szpinaku z batatami, fetą i granatem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Bataty obieramy, kroimy w grubą kostkę, oprószamy solą i suszonym tymiankiem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni i pieczemy około 20 minut.
  • 2. Fetę kroimy w kostkę.
  • 3. Płatki migdałów prażymy na suchej patelni.
  • 4. Przygotowujemy sos: do wysokiego naczynia wlewamy olej sezamowy, dodajemy listki świeżej mięty, sok z cytryny i miksujemy blenderem aż listki mięty będą ładnie rozdrobnione i wszystkie składniki się połączą. Doprawiamy solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem.
  • 5. Na talerzu układamy szpinak, upieczone bataty i fetę i posypujemy prażonymi płatkami migdałów i ziarnami granatu. Na koniec polewamy przygotowanym sosem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Europejska Pieczenie Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować