Gładko łączy smak słodki, kwaśny i ostry. Idealna na przekąskę.
15 min
Składniki:
200 g świeżego szpinaku
garść posiekanych orzechów włoskich
kilka kulek winogron bezpestkowych
sok z limonki
skórka z limonki
łyżeczka miodu
kilka kropel tabasco
Sałatka ze szpinaku, orzechów i winogron - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Vinegrette:
Limonkę sparzyć wrzątkiem i wyszorować. Zetrzeć połowę skórki, a z całości wycisnąć sok. Wymieszać oba z miodem i kilkoma kroplami tabasco. Odstawić na kilka minut.
Liście szpinaku umyć i osuszyć. Winogrona umyć, osuszyć, a każde grono przekroić na pół. Orzechy włoskie posiekać drobno.
Szpinak wymieszać z sosem, orzechami i winogronem. Podawać od razu po przygotowaniu.
Porady
Jeśli sałatka wydaje się zbyt słodka można zrezygnować z winogron.
Komentarze