Sałatka ze szpinaku, orzechów i winogron

0 (0 ocen)

  • 15 min

Gładko łączy smak słodki, kwaśny i ostry. Idealna na przekąskę.

  • 15 min

Składniki:

  • 200 g świeżego szpinaku
    garść posiekanych orzechów włoskich
    kilka kulek winogron bezpestkowych
    sok z limonki
    skórka z limonki
    łyżeczka miodu
    kilka kropel tabasco

Sałatka ze szpinaku, orzechów i winogron - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Vinegrette:
    Limonkę sparzyć wrzątkiem i wyszorować. Zetrzeć połowę skórki, a z całości wycisnąć sok. Wymieszać oba z miodem i kilkoma kroplami tabasco. Odstawić na kilka minut.

    Liście szpinaku umyć i osuszyć. Winogrona umyć, osuszyć, a każde grono przekroić na pół. Orzechy włoskie posiekać drobno.
    Szpinak wymieszać z sosem, orzechami i winogronem. Podawać od razu po przygotowaniu.

Porady

Jeśli sałatka wydaje się zbyt słodka można zrezygnować z winogron.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy