Bardzo prosta, szybka i zdrowa sałatka. Szpinak, szparagi i truskawki posypane prażonymi migdałami i polane lekko kwaskowo pikantnym sosem to wspaniałe połączenie smaków :)
Idealna na letnie dni.
10 min
Dla 1 osoby
Łatwy
Składniki:
5-6 szparagów,
garść listków szpinaku,
łyżeczka posiekanego szczypiorku,
kilka truskawek,
kilka kostek sera sałatkowego,
1 łyżka płatków migdałowych (można uprażyć),
kilka listków mięty (opcjonalnie)
oraz na sos (dressing):
1 łyżka oliwy z oliwek,
1 łyżeczka octu balsamicznego,
świeżo mielony pieprz, pieprz cayenne (według uznania),
Sałatka ze szpinakiem, szparagami i truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składniki na sos razem wymieszać.
Szparagi gotujemy w wodzie z dodatkiem odrobiny soli, cukru i kilkoma kropkami soku z cytryny, tak żeby główki nie zanurzyły się ok 5-8 min (najlepiej sprawdzać widelcem, żeby się nie rozgotowały).
Na talerzu układamy wszystkie składniki, polewamy sosem.
Smacznego!
Komentarze