Sałatka ze szpinakiem, szparagami i truskawkami

5 (179 ocen)

  • 10 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Bardzo prosta, szybka i zdrowa sałatka. Szpinak, szparagi i truskawki posypane prażonymi migdałami i polane lekko kwaskowo pikantnym sosem to wspaniałe połączenie smaków :)
Idealna na letnie dni.

  • 10 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • 5-6 szparagów,
    garść listków szpinaku,
    łyżeczka posiekanego szczypiorku,
    kilka truskawek,
    kilka kostek sera sałatkowego,
    1 łyżka płatków migdałowych (można uprażyć),
    kilka listków mięty (opcjonalnie)
    oraz na sos (dressing):
    1 łyżka oliwy z oliwek,
    1 łyżeczka octu balsamicznego,
    świeżo mielony pieprz, pieprz cayenne (według uznania),
Wystaw ocenę:

5 (179 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Sałatka ze szpinakiem, szparagami i truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na sos razem wymieszać.
    Szparagi gotujemy w wodzie z dodatkiem odrobiny soli, cukru i kilkoma kropkami soku z cytryny, tak żeby główki nie zanurzyły się ok 5-8 min (najlepiej sprawdzać widelcem, żeby się nie rozgotowały).
    Na talerzu układamy wszystkie składniki, polewamy sosem.
    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Migdały Szparagi Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować