100 g świeżego szpinaku
100 g mrożonej fasolki szparagowej
4 jajka
1 puszka tuńczyka w kawałkach
1 pomidor
kilka mini kukurydz z zalewy
2 łyżki czosnku z zalewy
10 kuleczek serowych marynowanych w oleju
sos:
1 łyżeczka musztardy
3-4 łyżki oliwy
sok z 1/2 cytryny
3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
sól, pieprz
1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
Sałatka ze szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Fasolkę ugotować w osolonym wrzątku. Jajka ugotować na twardo i pokroić na ćwiartki. Składniki sosu wymieszać.
2.Szpinak umyć i osuszyć, dodać do niego obranego i pokrojonego pomidora, pokrojony czosnek, kuleczki serowe i fasolkę. Wlać sos i wymieszać, dokładnie, ale delikatnie.
3.Sałatkę przełożyć na 2 talerze, na wierzchu ułożyć kawałki tuńczyka, jajka i kukurydzę. Smacznego :)
Komentarze