SAŁATKA ZE SZPARAGAMI I BURACZKAMI

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 1 godz. 40 min
  • Dla 4 osób

Lekka, pożywna sałatka to idealna propozycja dla tych, którzy doceniają niestandardowe połączenia smakowe i lubią zjeść coś świeżego i pachnącego wiosną.

  • 1 godz. 40 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • 1 pęczek szparagów
    4 średnie podłużne buraki
    4 jajka
    1 główka sałaty
    250 g pomidorków koktajlowych
    50 g sera z niebieską pleśnią
    pęczek szczypiorku

    Sos winegret:
    6 łyżek oleju rzepakowego
    2 łyżki soku z cytryny
    sól
    pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Jajko Buraczki Ser

Sałatka ze szparagami i buraczkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Buraki umyj, gotuj przez około godzinę, lekko ostudź, obierz ze skórki i zostaw do całkowitego ostudzenia. Zimne buraki zetrzyj na mandolinie na cieniutkie plasterki.
  • 2. Szparagi umyj, odłam twarde końcówki (obierz łodygi, jeżeli to konieczne), pokrój na mniejsze kawałki i ugotuj na parze przez kilka minut.
  • 3. Jajka ugotuj w osolonym wrzątku, ostudź, obierz i pokrój na ósemki.
  • 4. Przygotuj winegret: sól rozpuść w soku z cytryny, dodaj pieprz i olej rzepakowy – utrzyj wszystko na jednolity sos.
  • 5. Na talerzach ułóż sałatę, następnie: plasterki buraków, szparagi, jajka, ser pleśniowy, połówki pomidorków. Posyp wszystko szczypiorkiem i polej winegretem na oleju rzepakowym.

    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka Pomidor Ser pleśniowy Szparagi

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Lunch Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować