Sałatka ze sparzonych pomidorów

5 (184 ocen)

  • 10 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Dla mnie jest to smak znany z dzieciństwa. Sałatka idealna do drugiego dania, pomidory sparzone i pozbawione skórki mają delikatniejszą konsystencję i idealnie komponują się z gęstą kwaśną śmietaną. Jeśli nie jedliście takiej sałatki to polecam, szczególnie schłodzoną w lodówce przed podaniem.

  • 10 min
  • Dla 1 osoby
  • Łatwy

Składniki:

  • 3-4 pomidory najlepiej malinowe
    czerwona cebula
    koperek lub szczypiorek
    sól morska
    pieprz kolorowy
    200-250 g kwaśnej wiejskiej śmietany
Wystaw ocenę:

5 (184 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Sałatka ze sparzonych pomidorów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pomidory nacinamy i sparzamy wrzątkiem. Obieramy ze skórki. Pomidory kroimy w kawałki. Cebulę cienko szatkujemy na mandolinie. Koperek lub szczypiorek drobno siekamy. Do warzyw wlewamy śmietanę, solimy i pieprzymy. Mieszamy. Sałatkę można podawać od razu, ale ja wolę ją odstawić na 10-15 minut do lodówki, żeby trochę się schłodziła.
    Taka sałatka idealnie pasuje do kotletów schabowych lub mielonych i tłuczonych ziemniaków.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sałata

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.43 (160 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Sałatka z pomidorów

To może cię zainteresować