Sałatka ze smażonymi pieczarkami i ryżem

4.5 (157 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 30 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Sałatka w grzybku :)

  • 30 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 40 dag pieczarek
    2 łyżki masła
    2 cebule
    1 woreczek ryżu
    mały słoik ogórków korniszonów
    mały słoik papryki konserwowej
    ½ puszki kukurydzy konserwowej
    1/2 puszki groszku konserwowego
    4 ugotowane jaja
    4 łyżki majonezu
    sól
    pieprz

    PONADTO:

    2 średnie marchewki
    mak
    2 pomidorki koktajlowe
    krem balsamiczny
    natka pietruszki
    szczypiorek
    czarne oliwki
    masło do smażenia
Wystaw ocenę:

4.5 (157 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Sałatka ze smażonymi pieczarkami i ryżem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ryż ugotować do miękkości w posolonej wodzie.
  • 2. Cebulkę obrać, pokroić w kosteczkę. Zeszklić na maśle.
  • 3. Pieczarki wypłukać, pokroić drobno, usmażyć na maśle wraz z cebulą. Posolić, wystudzić.
  • 4. Ogórki, paprykę i 2 jajka pokroić w kosteczkę.
  • 5. Groszek i kukurydzę odsączyć.
  • 6. Wszystkie składniki sałatki połączyć, dodać majonez, sól i pieprz. Dokładnie wymieszać.
  • 7. Na talerzu uformować kształt grzyba. Schłodzić.
  • 8. Marchewki obrać, umyć, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Podsmażyć na maśle.
  • 9. Z 2 jajek oddzielić białko od żółtka, posiekać drobniutko. Posiekanym białkiem obłożyć dokładnie korzeń grzyba, spód obsypać makiem.
  • 10. Spód kapelusza wyłożyć posiekanym żółtkiem.
  • 11. Na kapelusz wyłożyć wystudzoną marchewkę.
  • 12. Udekorować natką pietruszki i szczypiorem, jako trawami.
  • 13. Z pomidorków i oliwek zrobić biedroneczki. Kropki zrobić z kremu balsamicznego.

Porady

Oczywiście sałatkę można wykonać i podać samą, bez dekoracji zewnętrznej :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Smażenie Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować