Sałatka z zupek chińskich (z kurczakiem i kapustą pekińską)

4.41 (194 ocen)

  • 30 min

Sałatka była hitem imprez 5-10 lat temu. Teraz przygotowałam ją ze względu na sentyment i ten... smak. Nadal jest pyszna.

  • 30 min

Składniki:

  • 800g piersi z kurczaka (+ olej, słodka papryka w proszku, sól) (*)
    2 zupki chińskie (z przyprawami) (**)
    1 kapusta pekińska (duża)
    2 czerwone papryki
    1 puszka kukurydzy
    1 puszka czerwonej fasolki (pominęłam; dodałam groszek)
    Dodatkowo:
    majonez
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.41 (194 ocen)

Zobacz również:

Zupy Sałatki

Sałatka z zupek chińskich (z kurczakiem i kapustą pekińską) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0w2d9g4 1. Umyte piersi z kurczaka pokroić w kostkę, oprószyć przyprawami i podsmażyć na niewielkiej ilości oleju.
    Mięso przełożyć do miski (dużej).
  • image-21grl55 2. Zupki chińskie pokruszyć, kapustę pekińską drobno posiekać, paprykę pokroić w kostkę, kukurydzę i fasolkę/groszek - odcedzić z zalewy.
  • image-1rn53ab 3. Warzywa połączyć z mięsem.
    Dodać makaron (pokruszony, twardy) i przyprawy (również olejki, jeśli są) z zupek.
    Całość wymieszać z majonezem i doprawić do smaku.
  • image-0bbu96j 4. Sałatkę schłodzić w lodówce.
    (Makaron wchłonie majonez i pod jego wpływem zmięknie, więc nie powinno się go żałować. Przed spożyciem, jeśli sałatka okaże się zbyt "sucha" - należy dodać więcej majonezu.)

Porady

(*) Można użyć kurczaka pieczonego lub takiego z rosołu. (**) Najlepiej użyć zupek o smaku krabowym, krewetkowym lub rosołu.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kapusta pekińska Makaron Sałata

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować