Sałatka z ziemniakami i łososiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ziemniaki obieramy, kroimy na małe ćwiartki i skrapiamy olejem. Następnie układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenie i wkładamy je do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 stopni i pieczemy około 20 – 30 minut na złoty kolor. Pod koniec pieczenia warto włączyć termoobieg.
2.Łososia kroimy w paseczki i skrapiamy sokiem z cytryny. Kapary odsączamy z zalewy. Jajko gotujemy na twardo i kroimy je na ćwiartki.
3.W międzyczasie przygotowujemy sos: kefir mieszamy z majonezem, dodajemy posiekany koperek i przyprawiamy solą, pieprzem, sokiem z cytryny i kilkoma kropelkami maggi.
4.Na talerzu układamy trochę rukoli, lekko ostudzone ziemniaki, łososia i delikatnie mieszamy, na wierzch układamy jajko. Sałatkę posypujemy kaparami i polewamy sosem.
Komentarze