Sałatka z ziemniakami i łososiem

4.5 (200 ocen)

Przepyszna, kolorowa i lekka sałatka. Do tego jeszcze zdrowa i szybka w przygotowaniu. Idealna na drugie śniadanie czy kolację.

Składniki:

  • - 150 g wędzonego łososia
    - 3-4 ziemniaki
    - 2 garście rukoli
    - 4 łyżeczki kaparów
    - jajko (opcjonalnie)
    - pół szklanki kefiru
    - 3 łyżeczki majonezu
    - pęczek koperku
    - sól, pieprz
    - sok z cytryny
    - maggi
    - olej
Wystaw ocenę:

4.5 (200 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Sałatka ziemniaczana

Sałatka z ziemniakami i łososiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki obieramy, kroimy na małe ćwiartki i skrapiamy olejem. Następnie układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenie i wkładamy je do piekarnika nagrzanego do temperatury 170 stopni i pieczemy około 20 – 30 minut na złoty kolor. Pod koniec pieczenia warto włączyć termoobieg.
  • 2. Łososia kroimy w paseczki i skrapiamy sokiem z cytryny. Kapary odsączamy z zalewy. Jajko gotujemy na twardo i kroimy je na ćwiartki.
  • 3. W międzyczasie przygotowujemy sos: kefir mieszamy z majonezem, dodajemy posiekany koperek i przyprawiamy solą, pieprzem, sokiem z cytryny i kilkoma kropelkami maggi.
  • 4. Na talerzu układamy trochę rukoli, lekko ostudzone ziemniaki, łososia i delikatnie mieszamy, na wierzch układamy jajko. Sałatkę posypujemy kaparami i polewamy sosem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Łosoś Rukola Sałata Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Niskokaloryczna Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować