Sałatka z zielonej fasolki z płatkami migdałów

0 (0 ocen)

  • Łatwy

Zielona sałatka z rumieńcem z czerwonej papryki.

  • Łatwy

Składniki:

  • - zielona fasolka szparagowa: 0.5 kilograma
    - zielona papryka: 0.5 sztuki
    - Czerwona papryka: 0.5 sztuki
    - ser żółty: 125 gramów
    - natka pietruszki: 0.5 pęczka

    - oliwa: 3 łyżki
    - ocet z białego wina: 1 łyżka
    - czosnek (zmiażdżony): 1 ząbek
    - cukier: 0.5 łyżeczki
    - sól, pieprz (do smaku): 0.5 łyżeczki

    - płatki migdałów: 4 łyżki

Sałatka z zielonej fasolki z płatkami migdałów - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Odciąć końcówki strączków fasolki, ugotować ją w osolonej wodzie z dodatkiem łyżki octu.
  • 2. Połowę papryki zielonej oraz połowę czerwonej pokroić w paski.
  • 3. Ser żółty pokroić w długie, cienkie słupki.
  • 4. Natkę drobno pokroić.
  • 5. Ugotowaną, ostudzoną fasolkę oraz pozostałe pokrojone składniki przełożyć do misy.
  • 6. Przygotować DRESSING: wszystkie składniki umieścić w słoiczku, zakręcić i dobrze wymieszać.
  • 7. Sos dodać do składników sałatki, dokładnie wymieszać.
  • 8. Płatki migdałów uprażyć na suchej patelni.
  • 9. Uprażonymi płatkami posypać przygotowaną sałatkę.

Komentarze

Podobne przepisy