Sałatka z zieloną soczewicą

0 (0 ocen)

  • 45 min

Zdrowa i sycąca sałatka. Soczewica zawiera dużo białka, które jest świetną alternatywę dla białka zwierzęcego. Taka sałatka to również bogactwo potasu i kwasu foliowego, a spora dawka błonnika zadba o smukłą sylwetkę na długo zapewniając uczucie sytości.

  • 45 min

Składniki:

  • 1 szklanka soczewicy zielonej
    2 szklanki wody
    2 pomidory
    1 mozzarella, pokrojona w kostkę
    1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin
    1 łyżka octu z czerwonego wina
    2 łyżki posiekanej świeżej bazylii
    sól i pieprz do smaku

Sałatka z zieloną soczewicą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przepłukać soczewicę pod bieżącą wodą, wrzucić do rondelka, zalać wodą i doprowadzić do wrzenia. Przykryć garnek i gotować, aż zmięknie (około 30 minut). Odsączyć i po schłodzeniu delikatnie wymieszać z oliwą i octem w misce. Dodać pomidory i mozzarellę pokrojone w kostkę oraz posiekaną bazylię. Wymieszać. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Smacznego.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy