Sałatka z winogronami i serem pleśniowym

4.5 (195 ocen)

  • Łatwy

Winogrona i ser pleśniowy to dobre połączenie. Oczywiście pod warunkiem, że ktoś takie połączenie lubi.

  • Łatwy

Składniki:

  • - sałata rzymska: 2 sztuki
    - winogrona ciemne: 500 gramów
    - seler naciowy - łodygi: 4 sztuki
    - ser pleśniowy (np. błękitny lazur): 200 gramów
    - oliwa z oliwek (3 łyżki - opcjonalnie): 3 łyżki
    - ocet winny (z czerwonego wina, 2 łyżeczki - opcjonalnie): 2 łyżeczki
    - sól (do smaku): 4 szczypty
    - pieprz czarny (świeżo mielony, do smaku): 3 szczypty
Wystaw ocenę:

4.5 (195 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Sałatka z winogronami i serem pleśniowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Sałatę, winogrona, łodygi selera umyć i osuszyć.
  • 2. Liście sałaty podzielić na części, winogrona przekroić na połowę, seler pokroić w plasterki.
  • 3. Ser pokroić w kostkę.
  • 4. Sałatę ułożyć w półmisku, na niej winogrona, seler i ser. Całość skropić oliwą i octem winnym. Oprószyć solą i świeżo mielonym pieprzem.
  • 5. Dodatkowo wierzch sałaty można posypać świeżymi listkami bazyli (należy wybrać jak najmniejsze) i pokrojonymi orzechami włoskimi uprażonymi na suchej patelni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sałata

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować