Niesamowite połączenie wątróbki z truskawkami z dodatkiem fety i liści szpinaku. Całość polana dressingiem z rozgniecionych truskawek z octem balsamicznym i oliwą z oliwek.
Dla 3 osób
Łatwy
Składniki:
- główki sałaty lodowej lub maślanej: 0.5 sztuki
- kilka listków szpinaku ok.: 1 szklanka
- wątróbki drobiowej: 20 dekagramów
- sera feta: 140 gramów
- świeżych truskawek: 15 dekagramów
- masła: 2 łyżki
- oliwy z oliwek: 3 łyżki
- soku truskawkowego z rozgniecionych 2 truskawek: 3 łyżki
- octu balsamicznego: 1 łyżeczka
- listków świeżego tymianku: 1 łyżeczka
- sól do smaku ok.: 1 szczypta
Sałatka z wątróbką, truskawkami i fetą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wątróbkę umyć, oczyścić i smażyć na maśle. Usmażoną posypujemy solą i pieprzem do smaku. Łączymy z tymiankiem.
2.Sałatę rozdrabniamy, układamy na półmisku razem z opłukanymi i suchymi liśćmi szpinaku. Z soku truskawkowego, oliwy, octu balsamicznego oraz soli, robimy dressing.
3.Truskawki myjemy, usuwamy szypułki i kroimy na połówki.
4.Na sałatę i szpinak wykładamy wątróbkę, ser feta, posypujemy truskawkami i polewamy dressingiem.
Komentarze