Sałatka makaronowa z wątróbką, smażonym białkiem i sosem domowej roboty a'la majonez light.
Składniki:
Składniki podstawowe z zestawu (zestaw b):
215 g makaronu z pszenicy durum (drobne gwiazdki)
200 g twarogu delikatesowego śmietankowego (4% tłuszczu)
3 jajka ugotowane na twardo
Składnik podstawowy dodatkowy:
około 700 g wątróbki wieprzowej
Zupełnie inna sałatka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wątróbkę ugotować (około 45 min) w wodzie bez dodatków, odcedzić i wystudzić. Następnie pokroić w drobną kostkę.
2.Jajka przekroić na pół, wyjąć żółtka i odłożyć. Białka pokroić w kostkę i zrumienić na rozgrzanym oleju.
3.Makaron ugotować wg instrukcji na opakowaniu, dodać przygotowaną wątróbkę i białka - całość dokładnie wymieszać.
Odłożone żółtka utrzeć z 2 łyżkami oleju, octem, mlekiem i twarogiem. Dodać majeranek, czosnek, paprykę - wymieszać. Tak powstały sos doprawić solą i pieprzem.
4.Do mieszanki makaronu, wątróbki i białek dodać sos - całość dokładnie wymieszać. Następnie dołożyć ketchup i ponownie wymieszać. Ewentualnie doprawić.
Porady
W wersji bardziej urozmaiconej do sałatki można dodać korniszony, grzybki marynowane oraz cebulę.
Komentarze