Sałatka z warzywami z szybkiej marynaty

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Sałatka ziemniaczano – buraczkowa z dodatkiem świeżych, chrupkich warzyw, a także krótko gotowanych w marynacie. Ponadto zawarte w sałatce jabłko, żółty ser i prażony słonecznik nadają jej słodkawego i charakternego smaku, z lekko orzechową nutą.

  • 60 min
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 500 g obranych, gotowanych ziemniaków
    500 g obranych, gotowanych czerwonych buraków
    250 g kapusty pekińskiej
    200 g oczyszczonej marchewki
    1 większe słodko – winne jabłko (200 g)
    1 pęczek szczypiorku (70 g)
    3 łyżki posiekanej natki pietruszki
    200 g żółtego sera
    200 g gęstego jogurtu naturalnego (np. typu greckiego)
    3 łyżki prażonych ziaren słonecznika łuskanego
    1 łyżka soku z cytryny
    1 łyżeczka przyprawy typu Vegeta
    sól do smaku
    cukier do smaku
    pieprz czarny mielony do smaku

    Warzywa z marynaty:
    250 g ogórków gruntowych
    200 g obranego selera korzeniowego
    1 papryka (np. czerwono – zielona) – 150 g
    2 liście laurowe
    1 łyżka cukru
    1 łyżka przyprawy typu Vegeta
    ½ szklanki octu 10%
    3 szklanki wrzącej wody
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Sałatki Sok Przystawki

Sałatka z warzywami z szybkiej marynaty - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Sałatka z warzywami z szybkiej marynaty 1. Przygotować warzywa z marynaty – ogórki pokroić w półplastry, selera i pozbawioną gniazd nasiennych paprykę w kostkę. Warzywa przełożyć do garnka, dodać liście laurowe, wsypać cukier i Vegetę, wlać ocet oraz wrzątek. Całość doprowadzić do wrzenia, gotować 5 min, po czym odcedzić, a warzywa pozostawić na sicie do wystudzenia.

    Poszatkowaną kapustę, pokrojoną w talarki marchewkę i posiekany szczypiorek wymieszać z 1 łyżeczką Vegety i szczyptą cukru – pozostawić na co najmniej 30 min.
  • Sałatka z warzywami z szybkiej marynaty 2. Następnie dodać pokrojone w małą kostkę ziemniaki, buraki i podobnie - pozbawione gniazd nasiennych jabłko.
  • Sałatka z warzywami z szybkiej marynaty 3. Dołożyć warzywa z marynaty.
  • Sałatka z warzywami z szybkiej marynaty 4. Następnie dodać pokrojony w kostkę ser oraz wsypać natkę pietruszki i słonecznik. Składniki dokładnie wymieszać z dodatkiem soku z cytryny i jogurtu. Sałatkę doprawić do smaku solą, cukrem i pieprzem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować