ok 250 dag makaronu (małe muszelki, ryzowy)
2 długie ogórki zielone
2 papryki czerwone
10 jajek
tuńczyk w oleju lub sosie własnym ok 5-6 puszeczek
2 puszki kukurydzy
koperek - ok 2-3 pęczków
majonez
sól, pieprz
Sałatka z tuńczykiem - "złota rybka" - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron ugotować, odcedzić i wystudzić. Dodać do niego pokrojoną w kostkę paprykę i ogórek. Jajka ugotować i pokorojone w kostkę dodac do reszty. Kukurydze odcedzić z zalewy i również wsypać. Tyńczyka odcedziić z oleju, delikatnie rozdrobnić widelcem. Ilość puszek jest w zasadzie zależna od gustu. Ja daję dużo, ponieważ go lubie. Wymieszać wszystko dokładnie z majonezem i posiekanym koperkiem. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Koniecznie schłodzić przez podaniem.
Porady
Gdy używam tuńczyka w sosie własnym, nie odcedzam go tylko dodaję razem z sosem.
Komentarze