sałatka z tuńczykiem i rodzynkami

4.51 (168 ocen)

  • 20 min

Sałatki z tuńczykiem są u nas bardzo lubiane. Sam tuńczyk może wydawać się mdły, dlatego jego smak warto przełamać jakimś wyrazistym dodatkiem. Do tej sałatki dodałam rodzynki a zamiast majonezu domowy sos czosnkowy. Dzięki temu nie była mdła ale miała wyraźny, lekko ostro-słodki smak.

  • 20 min

Składniki:

  • 1/2 kapusty pekińskiej
    5 kawałków papryki konserwowej
    2 puszki tuńczyka w oleju
    puszka kukurydzy
    1/2 szklanki rodzynek
    szklanka makaronu świderki
    150 ml jogurtu naturalnego
    2 łyżki majonezu
    3 ząbki czosnku
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.51 (168 ocen)

Sałatka z tuńczykiem i rodzynkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron ugotować al dente w osolonym wrzątku, odcedzić i wystudzić. Kukurydzę i tuńczyka odsączyć. Paprykę pokroić w drobne kawałki. Rodzynki zalać wrzątkiem na kilka minut i odcedzić. Jogurt i majonez wymieszasz, dodać pieprz i przeciśnięty przez praskę czosnek. Kapustę zeszatkować. Wszystkie składniki wymieszać. Sałatkę odstawić do lodówki na minimum dwie godziny, żeby smaki się połączyły.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Makaron Rodzynki Ryby Sałata Tuńczyk

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Obiad Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować