sałatka wegetariańska, dla osób lubiących zdrowe przekąski
40 min
Składniki:
puszka tuńczyka w sosie własnym
słoik ogórków konserwowych
mała puszka groszku zielonego
kasza kuskus , jedno opakowanie
mały słoik majonezu
mała czerwona papryka
garść zielonej pietruszki
Sałatka z tuńczykiem i papryką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.przygotowujemy kasze kuskus według przepisu na opakowaniu(kasze wsypujemy do miski, zalewamy gorącą wodą z dodatkiem soli, tak aby woda przykryła kasze i wystawała ok 1 cm nad) , czekamy aż kasza wsiąknie wodę ok 3 min i widelcem mieszamy,pozostawiamy do schłodzenia.
2. w czasie chłodzenia kaszy kroimy na kosteczkę ogórek konserwowy, paprykę, nać pietruszki.
3.do kaszy dodajemy puszkę tuńczyka, paprykę, groszek,ogórki i pietruszkę.
wszystko mieszamy i dodajemy mały słoik majonezu, można doprawić pieprzem. Smacznego
Porady
zamiast świeżej papryki można dodać marynowaną, kilka płatów uważając aby sałatka nie była zbyt ostra.
Komentarze