Sałatka z tuńczykiem i oliwkami

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Przepyszna całkowicie autorska sałatka z tuńczykiem. Do sałatki dodałam sekretny składnik w postaci zielonych oliwek... świetnie dopełniły całości. Oliwki można pominąć, jeśli ktoś nie lubi i zastąpić je np. ogórkiem kiszonym. Zachęcam do spróbowania, bo sałatka jest naprawdę dobra :-)

  • 30 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 puszki tuńczyka w oleju
    2 jajka ugotowane na twardo
    mała puszka groszku lub pół dużej
    mała puszka kukurydzy lub pół dużej
    ok. 7 cm białej części pora
    kilkanaście sztuk zielonych oliwek

    Sos:
    2 łyżki jogurtu greckiego
    2 łyżki majonezu
    1 łyżka musztardy
    sól i pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Sałatka z tuńczyka

Sałatka z tuńczykiem i oliwkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie sosu:

    Wszystkie składniki na sos wymieszać w misce i doprawić solą i pieprzem.
  • 2. Przygotowanie sałatki:

    Tuńczyka odsączyć z oleju, rozdrobnić widelcem i przełożyć do miski. Dodać groszek, kukurydzę i pokrojone w drobną kostkę jajka. Por przekroić wzdłuż na pół i sparzyć wrzątkiem. Następnie pokroić go w cienkie paseczki i dodać do reszty składników. Na koniec dodać pokrojone na połówki oliwki. Całość wymieszać i zalać sosem. Raz jeszcze wymieszać. Sałatka gotowa :-)

    SMACZNEGO!!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Sałata

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować