Salatka z tunczykiem i grzanki bazyliowe

0 (0 ocen)

  • 20 min

Lunch a la Toskana

  • 20 min

Składniki:

  • tunczyk z puszki w wodzie
    2 lyzki jogurtu naturalnego
    mala cebulka
    1 zabek czosnku
    1/2 papryki czerwonej
    pomidor
    1/2 papryki zoltej
    kilka listkow bazylii

    pieczywo
    oliwa z oliwek
    sol, pieprz
    sproszkowane chili
    zabek czosnku (mozna zastapic granulowanym)
    swieza bazylia

Salatka z tunczykiem i grzanki bazyliowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Czerwona papryke, cebulke i zabek czosnku scieramy na tarce o drobnych oczkach (papryke bez skorki). Mieszamy z 2 lyzkami jogurtu. Tunczyka odcedzamy i mieszamy z sosem cebulowym.
    Pomidora kroimy w polksiezyce, papryke w cienkie paseczki. Posypujemy sola i pieprzem. Przekladamy do miski razem z tunczykiem i listkami bazylii. Mieszamy.
  • 2. Pieczywo obustronnie skrapiamy oliwa. Posypujemy przyprawami, nacieramy mocno zabkiem czosnku przekrojonym na pol i listkami bazyli. Smazymy z obydwu stron na rozgrzanej patelni, do uzyskania chrupiacej skorki. Podajemy na cieplo jako dodatek do salatki.

Komentarze

Podobne przepisy