tunczyk z puszki w wodzie
2 lyzki jogurtu naturalnego
mala cebulka
1 zabek czosnku
1/2 papryki czerwonej
pomidor
1/2 papryki zoltej
kilka listkow bazylii
pieczywo
oliwa z oliwek
sol, pieprz
sproszkowane chili
zabek czosnku (mozna zastapic granulowanym)
swieza bazylia
Salatka z tunczykiem i grzanki bazyliowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Czerwona papryke, cebulke i zabek czosnku scieramy na tarce o drobnych oczkach (papryke bez skorki). Mieszamy z 2 lyzkami jogurtu. Tunczyka odcedzamy i mieszamy z sosem cebulowym.
Pomidora kroimy w polksiezyce, papryke w cienkie paseczki. Posypujemy sola i pieprzem. Przekladamy do miski razem z tunczykiem i listkami bazylii. Mieszamy.
2.Pieczywo obustronnie skrapiamy oliwa. Posypujemy przyprawami, nacieramy mocno zabkiem czosnku przekrojonym na pol i listkami bazyli. Smazymy z obydwu stron na rozgrzanej patelni, do uzyskania chrupiacej skorki. Podajemy na cieplo jako dodatek do salatki.
Komentarze