Sałatka z tuńczykiem i fasolką szparagową

4.5 (175 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 30 min

Od dawna marzył mi się tuńczyk w innym wydaniu. Skomponowałam więc sałatkę ze składnikami, które w połączeniu z rybą stworzyły oryginalny i ciekawy smak.

  • 30 min

Składniki:

  • 1 puszka tuńczyka w wodzie
    1 szkl mrożonej lub świeżej fasolki szparagowej
    1 puszka soczewicy gotowanej na parze
    1 cebula
    4 łyżki pestek słonecznika
    1 łyżka oleju lnianego
    kawałek pora
    pieprz ziołowy
    sok z cytryny
Wystaw ocenę:

4.5 (175 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Sok

Sałatka z tuńczykiem i fasolką szparagową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Fasolkę szparagową gotujemy na parze. Jeżeli używamy świeżej musimy pokroić ja na mniejsze kawałki.
  • 2. Cebulę kroimy w kostkę a pora w talarki.
  • 3. Pestki słonecznika prażymy na suchej patelni.
  • 4. Tuńczyka odcedzamy, przekładamy do miski i delikatnie widelcem rozdrabniamy na mniejsze kawałki
  • 5. Dodajemy soczewicę. (Ja zawsze puszkowane warzywa płuczę pod bieżącą wodą.)
  • 6. Dorzucamy pokrojoną cebulę, pora i uprażony słonecznik.
  • 7. Składniki mieszamy i doprawiamy pieprzem, olejem lnianym oraz sokiem z cytryny.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować