Sałatka z tuńczykiem i fasolą mung

  • wyświetlono: 441 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Nowa odsłona sałatki z tuńczykiem. Jest pożywna i lekka zarazem. Doskonale nadaje się na świąteczną kolację.

2018-06-09-16-53-32
  • 4 porcje
  • 30min
  • Łatwy

Składniki

1 puszka tuńczyka z oleju
1 szkl fasoli mung
kilka różyczek brokuła
2-3 ogórki kiszone
1 papryka czerwona
1 słoik selera konserwowego
kawałek pora
majonez
sól
pieprz
czarnuszka
sok z cytryny lub kwasek cytrynowy

Polecane:


Sposób przygotowania przepisu:

Sałatka z tuńczykiem i fasolą mung

  • 1. 1. Fasolę mung zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 3 godziny. Następnie dokładnie płuczemy i zalewamy dwiema szklankami wody. Gotujemy na dużym ogniu przez 10 minut, żeby pozbyć się toksyn. Później zmniejszamy gaz. Zbieramy powstającą pianę. Fasola będzie gotowa jeśli da się ją zgnieść widelcem.

    2. Brokuły gotujemy na parze. Tuńczyka i seler odcedzamy.

    3. Składniki przekładamy do miski. Dodajemy pokrojone ogórki, pora i czerwoną paprykę.

    4. Sałatkę łączymy z majonezem i dopiero potem doprawiamy solą, pieprzem, zmieloną czarnuszką i sokiem z cytryny lub kwaskiem cytrynowym.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

paprykaSałatkamajonezportuńczykfasolaogórekseler konserwowyfasola mung
 

Komentarze

Podobne przepisy

Sałatka z kurczakiem i fasolą

Dodane przez: dorota w

Sałatka z kurczakiem i fasolą

Bardzo prosta sałatka, z zaledwie...

Sałatka z fasoli mung

Dodane przez: Megg

Sałatka z fasoli mung

Fasola mung zdrowa i smaczna a...

Sałatka z tuńczykiem i awokado

Dodane przez: Cukiereczek

Sałatka z tuńczykiem i awokado

Lekka, zdrowa i szybka do przygotowania...

Sałatka z żółtym serem i czerwoną fasolą

Dodane przez: Goszka

Sałatka z żółtym serem i czerwoną fasolą

Zdecydowanie imprezowa sałatka,...

Sałatka z czerwoną fasolą i kapustą pekińską.

Dodane przez: beatak_83

Sałatka z czerwoną fasolą i kapustą pekińską

Pasuje do drugiego dania i do kanapek.