Sałatka z tuńczykiem i fasolą mung

4.5 (183 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Nowa odsłona sałatki z tuńczykiem. Jest pożywna i lekka zarazem. Doskonale nadaje się na świąteczną kolację.

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 puszka tuńczyka z oleju
    1 szkl fasoli mung
    kilka różyczek brokuła
    2-3 ogórki kiszone
    1 papryka czerwona
    1 słoik selera konserwowego
    kawałek pora
    majonez
    sól
    pieprz
    czarnuszka
    sok z cytryny lub kwasek cytrynowy
Wystaw ocenę:

4.5 (183 ocen)

Zobacz również:

Sałatki Majonez

Sałatka z tuńczykiem i fasolą mung - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Fasolę mung zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 3 godziny. Następnie dokładnie płuczemy i zalewamy dwiema szklankami wody. Gotujemy na dużym ogniu przez 10 minut, żeby pozbyć się toksyn. Później zmniejszamy gaz. Zbieramy powstającą pianę. Fasola będzie gotowa jeśli da się ją zgnieść widelcem.

    2. Brokuły gotujemy na parze. Tuńczyka i seler odcedzamy.

    3. Składniki przekładamy do miski. Dodajemy pokrojone ogórki, pora i czerwoną paprykę.

    4. Sałatkę łączymy z majonezem i dopiero potem doprawiamy solą, pieprzem, zmieloną czarnuszką i sokiem z cytryny lub kwaskiem cytrynowym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wielkanoc Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować