Nowa odsłona sałatki z tuńczykiem. Jest pożywna i lekka zarazem. Doskonale nadaje się na świąteczną kolację.
30 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
1 puszka tuńczyka z oleju
1 szkl fasoli mung
kilka różyczek brokuła
2-3 ogórki kiszone
1 papryka czerwona
1 słoik selera konserwowego
kawałek pora
majonez
sól
pieprz
czarnuszka
sok z cytryny lub kwasek cytrynowy
Sałatka z tuńczykiem i fasolą mung - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Fasolę mung zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 3 godziny. Następnie dokładnie płuczemy i zalewamy dwiema szklankami wody. Gotujemy na dużym ogniu przez 10 minut, żeby pozbyć się toksyn. Później zmniejszamy gaz. Zbieramy powstającą pianę. Fasola będzie gotowa jeśli da się ją zgnieść widelcem.
2. Brokuły gotujemy na parze. Tuńczyka i seler odcedzamy.
3. Składniki przekładamy do miski. Dodajemy pokrojone ogórki, pora i czerwoną paprykę.
4. Sałatkę łączymy z majonezem i dopiero potem doprawiamy solą, pieprzem, zmieloną czarnuszką i sokiem z cytryny lub kwaskiem cytrynowym.
Komentarze