Świetna przekąska lub cały posiłek na przykład na kolację . Wykonanie sałatki to tylko kilka chwil , a dostępne składniki to dodatkowy plus aby robić ją jak najczęściej :)
20 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
1 puszka tuńczyka w sosie własnym - 170 g
3 jajka ugotowane na twardo
6 mini pomidorków
8 oliwek zielonych nadzianych papryką
2 garście rukoli
2 łyżki posiekanego szczypiorku
5-6 korniszonów
Sos :
1 łyżeczka musztardy stołowej
2 łyżki oleju
2 łyżki soku z cytryny
po 1 szczypcie soli i cukru
2 szczypty pieprzu cytrynowego
Sałatka z tuńczyka , jajek i pomidorków na rukoli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składniki sosu umieszczam w słoiku , potrząsam aż składniki się połączą , odstawiam . Na talerzu układam rukolę oraz naprzemiennie przekrojone na pół jajka , oliwki i pomidorki , pokrojone w plasterki ogórki , osączonego , podzielonego na kawałki tuńczyka . Całość polewam sosem , posypuję posiekanym szczypiorkiem .
Komentarze