Sałatka z tuńczyka i białej fasoli

4.5 (176 ocen)

  • 20 min

sałatka dobra na co dzień i na imprezki:)

  • 20 min

Składniki:

  • tuńczyk w sosie własnym 1 puszka
    fasola biała drobna 1 puszka
    cebula czerwona 2 szt.
    pomidor 1-2 szt.
    sos:
    oliwa z oliwek lub olej rzepakowy 4 łyżki
    sok z cytryny z 1 szt.
    sól,pieprz biały mielony, papryka ostra do smaku
    czosnek wyciśnięty z 2-3 ząbków
    zioła do sałatek (ulubione)
    koperek świeży posiekany lub suszony 2-3 łyżek
Wystaw ocenę:

4.5 (176 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Sałatka z tuńczyka i białej fasoli - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-16597qe 1. Tuńczyka odcedzamy i fasolę odcedzamy i wkładamy do salaterki
  • image-1202vrl 2. Czerwoną cebulę myjemy, kroimy w kostkę, wrzucamy do sałatki. Pomidora parzymy, zdejmujemy skórkę , kroimy w kostkę dorzucamy do salaterki
  • image-0cxagu7 3. Wszystkie składniki mieszamy
  • 4. Przyrządzamy sos:
    ( polecam przygotować w pojemniku, który można szczelnie zamknąć, najlepiej aby był to mały słoiczek)
    Wlewamy do niego wszystkie składniki, zakręcamy porządnie i energicznie potrząsamy, tak aby wszystkie składniki połączyły się)
  • 5. Sałatkę wkładamy do lodówki na 2-3 godziny by składniki się połączyły,
    polewamy przygotowanym sosem tuż przed podaniem.

Porady

Dobrze jest sobie przygotować sos wcześniej, ja mam prawie zawsze w słoiczku przygotowaną oliwę lub olej z dodatkiem ulubionych ziół , w zależności do jakiej sałatki chcę go zastosować.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować