Sałatka z tuńczyka

0 (0 ocen)

  • 3 godz. 20 min

Jest smaczna i łatwa do zrobienia. Idealna na rodzinne uroczystości i domówki.

  • 3 godz. 20 min

Składniki:

  • - 5 jajek ugotowanych na twardo,
    - puszka tuńczyka w oleju,
    - 15 dag drobno startego, żółtego sera,
    - cebula,
    - 1/4 kostki zimnego masła,
    - średni słoik majonezu.

Sałatka z tuńczyka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jajka przekrój wzdłuż na pół, wyjmij żółtka. Białka zetrzyj na
    tarce o dużych oczkach i wsyp je na dno sporej, ładnej salaterki (w niej
    podasz gotową już sałatkę). Warstwę białek przykryj tartym żółtym
    serem, a na nim połóż równomiernie połowę puszki tuńczyka
    rozgniecionego widelcem. Tuńczyka przykryj starannie połową majonezu,
    posyp drobno posiekaną cebulą. Na warstwę cebuli zetrzyj zimne masło,
    ułóż na nim równa warstwę rozdrobnionego tuńczyka i resztę majonezu.
    Wierzch sałatki posyp równą warstwą startych na drobnych oczkach
    żółtek i schładzaj ją w lodówce minimum 2-3 godziny. Najlepiej
    smakuje dzień po przygotowaniu, kiedy wszystkie składniki się już
    'przegryzą'.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy