Sałatka z truskawkami i serem korycińskim

0 (0 ocen)

  • 30 min
  • Dla 5 osób

Truskawki na wytrawnie w towarzystwie sera korycińskiego

  • 30 min
  • Dla 5 osób

Składniki:

  • 1 szklanka komosy ryżowej
    2 szklanki wody
    1 szczypta soli
    ok. 2 szklanki szpinaku
    kilka truskawek
    1 1/2 łyżki migdałów
    280 g sera korycińskiego (u mnie z czosnkiem niedźwiedzim )
    Dressing:

    1 łyżeczka musztardy dijon
    1/2 łyżeczki miodu
    2 łyżki oliwy z oliwek
    2 łyżki octu balsamicznego
    sól i pieprz

Sałatka z truskawkami i serem korycińskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Komosę ryżową przełóż do garnka,dodaj wodę i sól. Garnek przykryj pokrywką. Gotuj komosę przez ok. 15 minut po czym zdejmij pokrywkę i gotuj przez następne 2 minuty. Gotową komosę przełóż do miseczki i odstaw aby ostygła.
    Migdały przekrój na pół i upraż na suchej patelni.
    Gdy komosa ryżowa przestygnie dodaj do niej szpinak i wymieszaj. Następnie dodaj pokrojone w plasterki truskawki, migdały i pokruszony ser. Delikatnie wymieszaj.
    Składniki na dressing przełóż do słoiczka i dokładnie wymieszaj. Tak przygotowany dressingiem polej sałatkę i podawaj.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy