Truskawki na wytrawnie w towarzystwie sera korycińskiego
30 min
Dla 5 osób
Składniki:
1 szklanka komosy ryżowej
2 szklanki wody
1 szczypta soli
ok. 2 szklanki szpinaku
kilka truskawek
1 1/2 łyżki migdałów
280 g sera korycińskiego (u mnie z czosnkiem niedźwiedzim )
Dressing:
1 łyżeczka musztardy dijon
1/2 łyżeczki miodu
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki octu balsamicznego
sól i pieprz
Sałatka z truskawkami i serem korycińskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Komosę ryżową przełóż do garnka,dodaj wodę i sól. Garnek przykryj pokrywką. Gotuj komosę przez ok. 15 minut po czym zdejmij pokrywkę i gotuj przez następne 2 minuty. Gotową komosę przełóż do miseczki i odstaw aby ostygła.
Migdały przekrój na pół i upraż na suchej patelni.
Gdy komosa ryżowa przestygnie dodaj do niej szpinak i wymieszaj. Następnie dodaj pokrojone w plasterki truskawki, migdały i pokruszony ser. Delikatnie wymieszaj.
Składniki na dressing przełóż do słoiczka i dokładnie wymieszaj. Tak przygotowany dressingiem polej sałatkę i podawaj.
Komentarze