Tę lekką kolację zaserwowałam mojemu mężowi z okazji pierwszego tygodnia wspólnej reszty życia.
2 godz. 30 min
Składniki:
500 g piersi kurczaka
Sos Teriyaki (gotowy lub domowej roboty)
30 g truskawek
rukola
10 dag sera cheddar
Sos do sałatki: oliwa z oliwek, miód musztarda, pieprz świeżo mielony
Sałatka z truskawkami i grillowany kurczak - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Pierś z kurczaka kroimy na cienkie plasterki i smarujemy sosem Teriyaki. Zostawiamy mięso na dwie godziny w lodówce. Po upływie tego czasu grillujemy mięso (ja używam elektrycznego grilla, ale może być też patelnia grillowa). Gotowego kruczaka kroimy na kawałeczki. Sałatka jest jeszcze prostsza: szypułkujemy truskawki i kroimy na cztery, a ser w kosteczkę. Dodajemy wszystko do rukoli i polewamy sosem (zmieszana oliwa z oliwek z miodem i musztardą). Całość posypujemy świeżo mielonym pieprzem i gotowe!
Komentarze