Sałatka z truskawkami i arbuzem w aksamitnym sosie.

0 (0 ocen)

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Sos z rumu i białej czekolady nadaje sałatce pięknego wyglądu i ciekawego smaku, lekko uwodzącego ale z pazurem.

  • Dla 2 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • SAłATKA:
    - truskawki: 300 gramów
    - miąższ z abruza: 300 gramów
    - listki mięty: 0.25 szklanki
    SOS:
    - biała czekolada: 50 gramów
    - sok z arbuza: 4 łyżki
    - miód: 2 łyżeczki
    - rum: 2 łyżki
    - sok z cytryny: 1 łyżka

Sałatka z truskawkami i arbuzem w aksamitnym sosie. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Truskawki opłukać, osuszyć, oderwać szypułki i pokroić na kawałki, włożyć do salaterki. Arbuza pokroić w kostkę zachowując sok jaki z niego wyciekł (około 4 łyżek). Sok wlać do miseczki i odłożyć. Miąższ arbuza razem z posiekaną miętą dodać do truskawek i delikatnie wymieszać.
  • 2. W rondelku na minimalnym ogniu ciągle mieszając roztopić pokrojoną na kosteczki białą czekoladę. Jak tylko się roztopi zdjąć z ognia, dodać zachowany sok z arbuza, miód, sok z cytryny i biały rum. Energicznie mieszając połączyć wszystkie składniki w jednolity sos. W razie potrzeby (gdyby pojawiły się kawałeczki nieroztopionej czekolady) postawić rondelek na chwilkę z powrotem na małym ogniu, podgrzać nie przerywając mieszania.
  • 3. Sos ostudzić i polać nim sałatkę.

Komentarze

Podobne przepisy