Sałatka z szpinakowa z ciecierzycowymi ciasteczkami i sosem czosnkowo-prowansalskim

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 30 min
  • Dla 4 osób

Jest bardzo oryginalna i sycąca. Bardzo zaskoczyła smakiem moich domowników, którzy nie przepadają za szpinakiem.

  • 30 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • 1 szklanka=250 ml
    Składniki ciasteczek:
    3 jaja
    6 łyżek mąki
    1/3 szklanki śmietany 30%
    1 szklanka drobnej ugotowanej ciecierzycy
    2 szczypty soli
    1 ząbek czosnku
    Ponadto:
    130 gram świeżego szpinaku
    Mały ogórek gruntowy
    Mały kubeczek pomidorków koktajlowych
    1 cebula czerwona
    Kilka rzodkiewek
    Sos:
    ¾ szklanki gęstego jogurtu naturalnego
    4 łyżki majonezu
    Łyżka zmiksowanych suszonych pomidorów
    2 ząbki czosnku
    Łyżeczka ziół prowansalskich
    Sól, pieprz

Sałatka z szpinakowa z ciecierzycowymi ciasteczkami i sosem czosnkowo-prowansalskim - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasteczka: jaja ubij na puszystą masę. Śmietanę także zmiksuj na puszystą masę i dodaj do jajek. Dodaj też przesianą mąkę, sól, a na końcu przeciśniety przez praskę czosnek i całą ciecierzycę. Wymieszaj. następnie przełóż do niewielkich foremek (mogą być na muffinki) wysmarowanych tłuszczem i posypanych bułką tartą do około większej
    połowy ich wysokości. Piecz około 20 minut w temperaturze 180 stopni.
  • 2. Ogórka, pomidorki, rzodkiewkę umyj i pokrój na małe kawałki. Przełóż do miski razem z przepłukanym, osuszonym szpinakiem, pokrojonymi ciasteczkami i wymieszaj całość. Składniki sosu zmiksuj, dodając sól i pieprz do smaku. Sosem polej sałatkę tuż przed podaniem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy