Sałatka z sosem winegret

4.5 (144 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

  • 20 min

Zwykle sama wymyślam oryginalne połączenia składników w sałatkach. Jednak to zestawienie podpowiedziała mi ciocia

  • 20 min

Składniki:

  • ● 4 duże pomidory
    ● 30 dag mrożonej fasolki szparagowej
    ● 2 czerwone cebule
    ● pęczek szczypiorku
    ● 4 cienkie plastry wędzonego boczku
    ● 4 jajka
    ● 4 łyżki oleju
    ● 4 łyżki octu winnego
    ● sól, pieprz
    ● cukier
Wystaw ocenę:

4.5 (144 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Sałatka z sosem winegret - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Fasolkę gotujemy 15 minut w osolonej wodzie, osączamy i hartujemy. Jajka
    gotujemy na twardo. Studzimy, obieramy i kroimy w ćwiartki. Pomidory myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Cebule obieramy i kroimy w piórka. Szczypiorek myjemy i osuszamy. Kilka piórek odkładamy do dekoracji, resztę siekamy. Boczek kroimy w kostkę i rumienimy na teflonowej patelni
  • 2. Sos: ocet doprawiamy solą, pieprzem i cukrem. Mieszamy z olejem i szczypiorkiem.
  • 3. Fasolkę mieszamy z pomidorami, cebulą, jajkami i boczkiem. Skrapiamy sosem. Dekorujemy resztą szczypiorku
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Notka redakcyjna

PP_01-2012

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować